Kako stvoriti brand i što je to brandiranje?

coca cola primjer branda

Malo poduzeća uspijeva u stvaraju branda. Razlog tome je manje ili više što fokus poslovanja nije na stvaranju branda i vrijednostima koje pruža: „nego se radi tek toliko jer se mora preživjet…“

Kad bi i najmanji obrtnik kao što je vulkanizer, vodoinstalater, dimnjačar, automehaničar, građevinar i dr. počeli stvarati komunikaciju od onog što vrijedno radne još bi se više učvrstio njihov položaj na tržištu te bi lakše i brže prodavali svoje usluge.

Teme obrađene u ovom članku:

 

3 glavna razloga zašto bi svi trebali početi stvarati brand

  • Ključna činjenica kod postojanja određenog branda je mogućnost prodaje usluge i / ili proizvoda za veći iznos novaca, što bi motiviralo poduzetnike da još bolje rade svoj posao te da isporučuju najkvalitetniju moguću uslugu i / ili proizvod. Neki poduzetnici moraju raditi i ispod cijene svog rada samo da bi dobili posao što je kriva logika rada.
  • Druga bitna stavka kod stvaranja branda je izgradnja dugoročnog odnosa, lojalnosti i ponovne kupnje.
  • Brandiranjem povećavate svoju vidljivost i učinkovito komunicirate sve prednosti svojih usluga i proizvoda

 

Vizualni identitet tvrtke ili brand

Citirajući uspješnog poduzetnika Jeffa Bezosa (vlasnik Amazona) : „brand ili u hrvatskoj marka je ono što o tebi drugi govore kad s njima nisi u istoj sobi. Kako kreirati da se o vama priča i još k tome pozitivno je kvalitetan branding.

primjer brendiranja

Pomno osmišljen vizualni identitet tvrtke ili obrta omogućava postojećim i budućim kupcima lako prepoznavanje po logotipu ili bojama tvrtke.
Primarna uloga logotipa je prepoznavanje koje je u današnjem globaliziranom konkurentnom tržištu sve bitnije.

Osim loga i njegovih boja, kompletan vizualni identitet obuhvaća originalne fontove, slogane, radna odjeća na zaposlenicima, promotivne naljepnice na službenim automobilima, korporativni tiskani materijali, društvene mreže i web stranica.

Što je Brand strategija

Brand strategija podrazumijeva niz akcija i strateškog djelovanja koje poduzetnik mora pravovremeno poduzeti kako bi započeo svoj proces brandiranja i marketinškog komuniciranja.
Konkretno svaki poduzetnik ili voditelj marketinga bi trebao jasno definirati s kojim budžetom raspolaže te shodno tome definirati što mu je važnije ili prioritetnije imati u svom branding lancu. Postavlja se pitanje što bi bilo bitno imati s obzirom na veličinu poduzeća, njihove ciljeve i mogućnosti, da li imati:

• Kvalitetno dizajniran logo

• Dizajnirane majice i izrađene tehnikama tiska

• Dizajnirana radna odjeća i izrađena tiskom i / ili štikom

• Dizajnirani i izrađeni letci, posjetnice, blokovi, kuverte, naljepnice

• Dizajnirani i izrađeni promotivni artikli 

• Dizajnirane i izrađene naljepnice za automobile, izloge

• Dizajniranje i uređivanje unutrašnjosti poslovnog prostora

• Izrađena i kvalitetno vođena weba stranica

• Komunikacija na društvenim mrežama

Troškovi VS. brandiranje

Ulaganje u stvaranje branda kratkoročno je trošak i u kratkom roku nije tako jednostavno niti izmjeriti učinkovitost ulaganja u brandiranje.

No za očekivati je da putem pojavljivanja ljudima u svijesti i pojašnjavanju što radite kvalitetno da ćete prije ili kasnije početi dobivati pozive / upite za obavljanje usluga ili prodaju proizvoda.

kljucne stavke brendiranja

Povećani obujam dobivanja kvalitetnih upita / poziva će prije ili kasnije rezultirati u ostvarenu prodaju.

Ako se prodaja uspješno realizira kroz obavljene radove npr. pojaviti će se zadovoljni korisnik / kupac koji će usmenom predajom širit pozitivan glas o vama.

Na kraju taj pozitivni glas koji će širiti zadovoljni kupac svojim prijateljima, obitelji će vam prije ili kasnije stvoriti ponovno nove upite / pozive koji će rezultirati u ostvarenu prodaju ili dogovor.

Jasno je za zaključiti da jedan mali mikro subjekt ne može u kratkom roku odraditi kompletan branding nego će ga razvijati postepeno kako mu to poslovanje bude omogućavalo.

Što zapravo brand je?

Brand podrazumijeva slike o proizvodu ili usluzi koje se nalaze u svijesti potrošača te briga o održavanju stvorenog imidža tih proizvoda ili usluga.
Putem kvalitetne i učinkovite strategije brandiranja sadašnji i budući kupci će prije ili kasnije saznati o vama i vašem poduzeću te o proizvodima ili uslugama koje nudite i njihove prednosti koje imaju naspram konkurencije.

Zašto je toliko važno kvalitetno se brandirati?

Na primjeru elektroničkih uređaja objasniti ćemo vam vrijednost kvalitetnog brandiranja.

elektronicki uredaj apple

Apple mobiteli i gadgeti su odlični proizvodi s visokim performansama, no bez marketinga i efikasnog brandinga nitko ne bi čuo za njih i njihove vrijednosti. Stoga jasno je za zaključiti da „džabe“ inovirati i najbolji mogući proizvod ili uslugu na svijetu, ako nitko za to nije čuo.

Druga bitna stavka kod brand Apple je ta da njihovi proizvodi usporedno s drugim konkurentima Samsung, Huawei, Xiomi, Asus, Lenovo, Microsoft Surface nisu ništa tehnički napredniji čak naprotiv prema istraživanjima imaju objektivno i niže performanse a prodaju se na tržištu za višu cijenu.

Što je to Apple napravio / radio / radi i dalje da se i tehnički slabiji uređaji prodaju po većim cijenama i stvaraju redove pred dućanima? Razlog tome je efikasan marketing i brandiranje.

Cilj brandiranja

Konačno, cilj brandinga je u svijesti potrošača kreirati percepciju da na tržištu ne postoji niti jedan proizvod kao tvoj proizvod. Dobar branding je onaj koji tvoj proizvod ili uslugu prikazuje kao jedinstvenu, potpuno novu, posebnu i ostvaruje zadovoljstvo i vjernost kod potrošača.

kako stvoriti brand fejs blog

Ipak, stvar o brandiranju, stvaranju brand strategije i vizualnog identiteta nije toliko jednostavna kao što se čini na prvu.

 

Ako vam je bio koristan, podijelite članak!

Trebate pomoć oko brandiranja vašeg poduzeća?

Javite nam se klikom na gumb ispod - naše specijalnosti su stvaranje vašeg kompletnog vizualnog identiteta.

Kontaktiraj nas